Wastor atıklardan enerji üreten bir makinadır
Atıklardan enerji üreten bu sistemler, Biyokütle Enerji Santrali olarak adlandırılmış olup Yenilenebilir Enerji sınıfına girmektedir.
Makinaya gelen organik atıklar kapalı ortamda gazlaşıncaya kadar yüksek sıcaklıklarda ısıtılır. Elde edilen gaz bir dizi işlemden geçirilerek temizlenir ve soğutulur.
Doğalgaz alternatifi olarak kullanılabilecek bu gazın kalorifik değeri doğalgaza yakındır. Bu sebeple doğalgaz kullanımı yüksek olan tüketiciler bu gazı brülörde, buhar kazanlarında doğalgaz alternatifi olarak kullanabilirler.
Elektrik tüketimi fazla olan tüketiciler içinse bu üretmiş olduğumuz singaz, gaz jeneratöründe yakılmak suretiyle elektriğe çevrilir.
Mobil Taşınabilir Sistem
Wastor Tır üstünde rahatça götülebilecek şekilde tasarlanmıştır.
Boyutları 10 metre uzunluk, 2.5 metre genişlik ve 3 metre yükseklik şeklindedir.
1 Megawatt'a kadar olan sistemler için atık depolaması hariç, 200 m2 çalışma alanı yeterlidir.
Patentli ve Yerli Üretim
Wastor Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından fikri ve sınai hakları korunan buluşa konu olmuş bir makinedir.
Mekanik tasarım, elektronik kartların tasarımı, Mekanik montaj ve kaynak işleri, Elektrik hattı ve kablolama, otomasyon scada yazılımının geliştirilmesi işlerinin tamamı yerli üretim olarak Flame Proses Mühendislik A.Ş nin Sakarya'da bulunan fabrikasında üretilmektedir.
Wastor hangi atıklarla çalışmaktadır ?
Organik atıklar olarak bilinen Carbon elementi ihtiva eden hemen hemen bütün atıklar kullanılabilir. Bunlar başlıca; Hayvansal atıklar (hayvan dışkısı, mezbaha atıkları), Bitkisel atıklar (meyve-sebze atıkları, Fındık kabukları vb., Orman atıkları, odun talaşı, çam peleti vb), Şehir Çöpleri (evsel atıklar), Sanayi Atıkları (plastik, kagıt, ambalaj, deri, tekstil, petrokimya kökenli ürünler vb), Kanalizasyon (arıtma çamuru) atıklar Wastor'da kullanılabilir.
İşletmenin atığı olmak zorunda mı? Ne kadar atık gerekli?
İşletmenin kendi atığı yoksa dışarıdan atık temin edebilir veya bizden destek isteyebilirsiniz. Gereken atık sistemin büyüklüğüne ve atık türüne göre değişmekle beraber kuru bazda günde ortalama 12 ton atık yeterlidir.
Wastor için kaç işçi gerekir?
Sistem otomatik olduğu için vardiyada 1 işçi yeterlidir.
Wastor günde ne kadar çalışır?
Wastor 7/24 çalışma esasına göre tasarlanmıştır. Ayda sadece 1-2 gün bakımlar için durması öngörülmüştür.
Wastor ile elektrik üretmek için lisans almak gerekli mi ?
Bu ihtiyaca göre değişkenlik gösterebilir. Bunu 3 seçenek halinde sıralayabiliriz.
1- Lisanslı : Enerji sektörüne yatırım yapmak isteyen ve elektrik öztüketimi olmayan yatırımcılar için Epdk'dan Biyokütle Lisansı alınabilir.
2- Lisanssız: Elektrik öztüketimi olan ve öztüketimini karşılamak isteyen fakat işletmesinde yeterli alanı bulunmayan veya öztüketimini karşılayıp bir o kadarınıda devlete satmak isteyen işletme sahipleri için Epdk'dan Biyokütle Lisanssız üretim izni alınır. Lisanslı ya da Lisanssız kurulum için işletmenin bulunduğu yerde olmasına gerek yoktur. Ülkemizin uygun herhangi bir yerinde olabilir.
3- Doğrudan: İşletmesinde yeterli alanı bulunan işletme sahipleri Wastor'u bulunduğu yere kurup ürettiği elektriği doğrudan kullanabilir. Bu seçenekte sisteme elektrik satışı söz konusu olmayıp sadece kendi tüketimini karşılamaya yöneliktir.
Wastor durduğunda işletmemde elektrikler kesilir mi?
Hayır. On-grid inverter sayesinde sistem bakıma ya da arızaya geçtiği anda şebekeden elektrik çekmeye devam eder. Elektrik kesintisi yaşanmaz.